De ce un sistem solar Regulus?
Un sistem solar pentru încălzirea apei (numit și sistem termal-solar) reprezintă o sursă de energie pentru încălzirea apei calde și poate constitui un aport la încălzire. Este potrivit pentru locuințe rezidențiale dar și pentru clădiri mari.
- De ce un sistem solar?
- De ce de la Regulus?
- Ce tipuri de panouri solare sunt disponibile și la ce sunt potrivite?
- Cât costă un sistem solar?
Pe parcursul zilelor însorite din primăvară până în toamnă, un sistem solar bine proiectat va furniza întreaga cantitate de apă menjeră necesară. Pentru completare pe perioada rămasă, se utilizează o sursă adițională (rezistență electrică, centrală pe gaz etc.). Sitemele termal solare pot fi proiectate și pentru aport la încălzire și încălzirea unei piscine cu utilizare sezonieră.
Datorită aspectului similar, sistemele solar termale sunt adesea confundate cu sistemele foto-voltaice PV.
De ce un sistem solar?
Motivul principal pentru care se achiziționează un sistem solar termal este economia importantă de energie realizată, de ex.
economii de 50 - 65 % din costurile anuale pentru încălzirea apei menajere .
Metodele tradiționale de încălzire a apei calde (boiler electric sau alte surse) sunt mari consumatori de energie. Prețul electricității este mare și continuă să crească pe termen lung. Prin comparație, sistemele solar termale utilizează energia solară, care este gratuită. Sistemele solar termale nu pot substitui complet consumul de energie deoarece energia solară nu este disponibilă în permanență. Totuși, se pot realiza economii de energie de până la 65% din cantitatea de energie necesară anuală pentru încălzirea apei.
Sistemele solar termale sunt renumite pentru utilizarea în următoarele moduri:
- Preparare ACM - în principal
- Aport la încălzire pentru sistemele proiectate la temperaturi joase (în principal primăvara și toamna)
- Încălzirea unei piscine
Produs ecologic cu impact redus asupra mediului
Prin utilizarea energiei solare, sistemele termal solare contribuie la diminuarea emisiilor de gaze de seră și la reducerea utilizării de materii prime. Spre deosebire de sistemele foto-voltaice, reciclarea panourilor termal solare este mult mai facilă, mai puțin costisitoare și cu impact redus asupra mediului. Principalele materiale utilizate pentru sistemele solar termale sunt: cupru, aluminiu și inox. Aceasta asigură o perioadă îndelungată de utilizare și reciclare facilă la final.
De ce sisteme solare de la Regulus?
Suntem lideri de piață în Cehia pe segmentul sistemelor solar termale, precum și furnizori importanți pe piețe din Europa. Puteți găsi aici referințe privind proiecte mici cât și de anvergură.
Ce apreciază clienții la sitemele noastre solar termale:
- Economii importante de energie
- Durată de utilizare extrem de lungă
- Condiții de preț accesibile
- Sisteme solar termale ce pot fi integrate complet în sistemul de încălzire
- Suport terhnic de înaltă calitate
Economii importante de energie
Solar thermal systems supplied by Regulus bring up to 65 % savings in annual energy costs of hot water heating. The savings can be further increased by integrating other heating system components with joint thermal storage and control.
Durată de utlizare extrem de lungă
Since Regulus solar thermal systems are made of high-quality materials and components, they excel at extremely long service life exceeding 25 years. The service life of these systems is several times longer than their payback period.
Condiții de preț accesibile
We keep developing hot water or space heating systems and their components in order to keep favourable price conditions while meeting high requirements for quality and efficiency. A catalogue of solar thermal systems and components incl. prices can be found here.
Sisteme solar termice ce pot fi integrate în sistemul de încălzire
A solar thermal system is often combined with a heat pump or a hydronic fireplace insert into one complex, which is a highly efficient solution that cannot be reached by two separate systems, one for space heating and one for DHW heating.
Suport tehnic de înaltă calitate
Există mulți furnizori de sisteme solar termale pe piață. Totusi, puțini dintre ei au capacitatea de a proiecta corect un sistem solar și a sistemului de încălzire aferent, raportat la situația faptică concretă, existentă la fața locului, mai ales atunci când aceasta implică integrarea sistemului solar într-un sistem existent sau nou construit, ce combină mai multe surse de căldură (de ex. pompe de căldură, termoșeminee, etc.), acumulatoare de energie și controler. Proiectarea unui sistem eficient și accesibil pentru încălzirea apei menajere și a spațiului, inclusiv consilierea în vederea obținerii de fonduri prin programul Casa verde, constituie o componentă importantă a ofertei noastre.
Oferim, deasemenea, servicii post vânzare, cum ar fi eventuale reparații în garanție și post garanție, soluții de dezvoltare ulterioară a sistemului de încălzire și preparare ACM. Reprezentanții noștri comerciali și tehnici vă stau la dispoziție ori de cîte ori aveți nevoie.
Tipuri de sisteme solar termale
Un sistem solar termal conține câteva componente esențiale: panouri solare (motate pe acoperiș, pe pereți sau pe sol), tubulatura de conectare, grupul de pompare și rezervorul de acumulare ACM (sau acumulator de căldură).
Panourile solare sunt fabricate în două variante:
1. Panouri plane (verticale sau orizontale)
sunt cele mai populare, având un raport preț/eficiență optim.
2. Panouri cu tuburi vidate
sunt caracterizate de o eficiență sporită în condiții extreme, mai exact atunci când sunt necesare temperaturi ridicate în instalație în condiții de temperaturi exterioare scăzute, în condiții cu insolație redusă sau montaj cu unghi de înclinație mic (unghi mic de incidență a razelor solare).
Sistemele fotovoltaice
Sistemele fotovoltaice sunt adesea confundate cu cele termal solare. În sistemele solar termale, energia captată de la soare este transformată direct în căldură.
Sistemele fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică. Sunt utilizate, în principal, pentru alimentarea cu energie a casei, sau furnizarea de energie electrică în rețea. Surplusul de energie electrică este utilizat, deasemenea, pentru producerea de apă caldă într-un rezervor de acumulare. Există sisteme fotovoltaice specializate, proiectate pentru a încălzi direct apa într-un rezervor. Pentru selecția corectă a unui sistem solar, ar trebui comparate sisteme de aceeași putere. Pe lângă considerente legate de preț și durată de viață, suprafața de acoperiș necesară instalării reprezintă un aspect important în luarea deciziei. Un sistem fotovoltaic de aceeasi putere, va ocupa o suprafață de acoperiș de câteva ori mai mare în comparație cu un sistem termal solar.
Cât va costa un sistem termal solar, de ce aspecte trebuie să țineți seama?
Acest aspect este influențat mereu de situația faptică concretă. Desigur, există posibilitatea de a instala un sistem termal solar separat și de a calcula exact costul inițial. Totuși, din ce în ce mai frecvente sunt situațiile în care sistemul solar termal trebuie integrat într-un sistem de încălzire mai complex, care au la bază rezervoare de acumulare combinate, destinate atât încălzirii spațiului cât și preparării ACM. Acest rezervor, este încălzit mai departe de o pompă de căldură, un termoșemineu și de un sistem solar termal, beneficiind astfel de avantajele utilizării surselor multiple de căldură. Investiția într-un sistem solar termal este astfel diminuată considerabil, deoarece sistemul soar încălzește apa dintr-un rezervor de acumulare care este instalat pentru a prelua energia furnizată atât de sistemul solar cât și de un termoșemineu sau o pompă de căldură. Mai mult, sistemul de control include, de obicei, și funcția de control pentru sisteme termal solare, nefiind necesară achiziționarea unui controler separat pentru sistemul solar, iar întreg sistemul, având un controler centralizat, devine mai eficient. Un sistem solar termal, pe lângă faptul că produce gratuit apă caldă, extinde durata de viață a unei pompe de căldură, aceasta nefiind utilizată pe perioada de vară, pentru prepararea ACM.